Pizza

(Két személyre)

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
1-2 csomag élesztőpor vagy fél-egy csomag élesztő (Kevesebb élesztővel vékonyabb, ropogosabb lesz a tészta, többel pedig egész vastag, puha, a héja meg ropog),
extra szűz olivaolaj,
meleg víz,
só.



Elkészítése:

Először is a lisztet, ha hideg helyiségben tároljuk, szobahőmérsékletre helyezzük sütés előtt kb. 20 perccel, de még jobb, ha kifejezetten meleg helyen áll. Ez el is maradhat, de igy könnyebben megkel majd a tészta. Ha már állt egy keveset, elkeverjük vele az élesztőport, vagy meleg vízbe (1 dl) morzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk, és ezt adjuk a liszthez. Megsózzuk és annyi meleg vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, összegyúrjuk. Nagyjából el kell válnia az edény falától. Ezután olajat adunk hozzá (egy picit), és tovább gyúrjuk. Ha szépen egybeáll, közepesen kemény es nagyon jól elválik az edénytől, akkor jó. Ha kell, e cél elérése érdekében még olajat lehet hozzáadni. Ha túl lágy lett valamiért, egy kis liszt kell bele. Ezután cipó formájábán a tálban hagyjuk, letakarjuk és kb fél órát kelesztjük.
Eközben elkészítjük a pizzaszószt és a feltéteket. A szósz szintén ízlés dolga, a legegyszerűbb, leggyorsabb a ketchup. De a szószt következőképpen is készíthetjük. 1:1 arányban össze kell keverni natúr paradicsompürét (két személyre kis doboz Aranyfácánt vagy valamelyik társát ) és hideg vizet. Ez úgy a legegyszerűbb, ha a püré üres dobozába vizet eresztünk és a püréhez adjuk, igy legalább a dobozban maradt mennyiség sem veszik kárba. Ezután már csak fűszerezni kell és szép simára elkeverni. Egy jól bevált pizza-fűszerkeverék: 1:1 arányban szurokfű (másnéven oregano), bazsalikom, kakukkfű, zsálya, majoranna, borsikafű. A szószt lehet sózni is, vagy zűzott fokhagymát hozzáadni.
Közben a sütőt is lassan elő lehet melegiteni.
Ha megkelt a tészta, kiolajozunk egy tepsit, vagy sütőlapot. Kinyújtjuk a tesztát és belehelyezzük, majd ismét megkenjük egy kevés olajjal a tetejét. Ezután betesszük a már jó forró sütőbe. Elősütjük, akkor jó, ha már nem látszik nyersnek a teteje de még nem pirul (nagyon). Ha még nem végeztünk a rávalók előkészítésével, nem árt a tésztának, ha meleg helyen kicsit kinyújtva még áll, ugyanolyan finom lesz. Ha az elősütéssel készen vagyunk, kivesszük, megkenjük szósszal, megszórjuk mindenféle finomsággal és a tetejére reszelt sajtot szórunk, majd vissza a sütőbe. Ha már szép pirosas a pizza széle és a teteje is jól néz ki, készen is van.

Végezetül néhány tipp, hogy mit lehet rátenni:
Kalifornia-pizza: szeletelt csiperke, morzsolt kukorica, csíkokra vagy kockákra vágott gépsonka.
Hawaii: gépsonka, ananász
Margarita: a sajt tetejére paradicsomszeletek; egyszerű, olcsó, finom.
Tonhalas: konzerv tonhal apró darabkákban, hagyma finomra vágra vagy karikákban, a tetejére paradicsom.
Mexikói: vörösbab, kukorica, előre párolt darált marhahús, a sajt tetejére baconszalonna szeletek. Még finomabb, ha a pizzaszószba egy kis erőspaprikát keverünk.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Nincsenek megjegyzések: