Kapros rántott tök

Hozzávalók:
zsenge tök,
kapor,
tojás,
liszt,
zsemlemorzsa,
olaj.

Elkészítése:
Csak friss, zsenge tökből készítsük. A megtisztított, kb. fél centiméteres karikákra vágott tök-szeletek belsejét eltávolítjuk. Megsózzuk és kb. fél óráig állni hagyjuk, ezután óvatosan kinyomkodjuk őket. finomra vágott kaporral meghintjük, a szokásos módon bundázzuk, forró zsiradékban kisütjük.

Lecsó

Hozzávalók:
1 kg paprika
1 kg paradicsom
erős paprika, ízlés szerint.
1 db kisebb cukkini
10 db tojás
1 pohár tejföl
3-4 vöröshagyma
olaj
Fűszerek: ízlés szerint.
fokhagyma granulátum (kiemeli egy kicsit az oregánó izét)
oregánó
bazsalikom
kakukkfű
őrölt kömény
őrölt fekete bors
és természetesen egy kis só.

Elkészítése:
Ledarabolom a cukkinit és a paradicsomot egy edénybe, és egy kicsit összekeverem. Ezután a fűszerekkel beszórom ezeket. Amíg a többi hozzávalót darabolom ezek nagyon jó kis levet eresztenek és veszik át a fűszerek ízét. Összedarabolom a többi hozzávalót.
A hagymát megpárolom egy kicsit az olajon, majd az összes előkészített alapanyagot rárakom. Rá a fedő és gyakori kevergetéssel lehet is főzögetni. Amíg fő, a tojásokat egy kis fűszerrel (néha még Worchester szósszal is) és a tejföllel felverem. Amikor a cukkini, meg a paprika megfőtt (1/2-3/4 között) és az íze is remek akkor mehet rá a tojás. És szinte már kész is.

Zöldséges kenyér

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
5 dkg élesztő,
5 dkg cukor,
1 dl tej,
10 dkg olvasztott vaj,
1 tojás,
1-1 kávéskanál szerecsendió,
só,
ízlés szerint zöldségpürék,
1 dl meleg víz.

Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukros, meleg vízben 15 percig kelesztjük. Nagyobb méretű tálba öntjük a cukrot, a tejet, az olvasztott vajat, a szerecsendiót, a sót, a tojást és a zöldségpürét, a liszt felével először összekeverjük. Majd a többi lisztet hozzáadjuk a megkelt élesztővel. A tészta állománya közepes keménységű legyen. Addig dagasztjuk, amíg a felülete fényes és sima nem lesz. Ezután bekenjük olvasztott vajjal, és letakarva meleg helyre tesszük. Kb. 1-1,5 órán át kelni hagyjuk. Ha kész, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint alakítjuk. Zsírozott, lisztezett formába helyezzük, vajjal megkenjük, 30-40 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben lassan, 60-80 percen keresztül sütjük.

További kenyérreceptek

Zsúrkenyér

Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 2 dkg só, 3 dkg cukor, 5 dkg vaj , 5-6 dl tej .

Elkészítése:
Az élesztőt kevés, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet felmelegítjük, átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és az olvasztott vajat. A megkelt élesztővel és a tejjel összedolgozzuk. Ha a tészta felülete sima, befejezzük a dagasztást. A tésztát meleg helyre tesszük letakarva, 50 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Lazán átgyúrjuk, 3 vagy 4 részre osztjuk, kissé kinyújtjuk és henger alakúra formázzuk (10. ábra). Ezután kizsírozott lisztezett tepsibe helyezzük, 25-35 percig kelni hagyjuk. Langyos vízzel bepermetezzük, majd előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

További kenyérreceptek

Zalai kenyér

Hozzávalók:
2 kg finomliszt,
30 dkg áttört, főtt burgonya,
4 dkg élesztő,
1-1,5 1 víz,
2 dkg só.

Elkészítése:
A langyos lisztet nagy tálba átszitáljuk, közepére mélyedést készítünk és a langyos vízben eloszlatott élesztőt beleöntjük. Kevés lisztet ráhintünk és kovászt keverünk belőle. Letakarjuk, meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk. Ezután elkészítjük a langyos sós vizet. A liszthez hozzátesszük a kihűlt, jól áttört főtt burgonyát, és annyi sós vizet öntünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Alaposan, erősen dagasztjuk addig, amíg kezünktől és az edénytől el nem válik. Ezután a tésztát meghintjük liszttel, tiszta konyharuhával letakarjuk, és ha a helyiség nem elég meleg, egy tiszta pokróccal is letakarjuk. 60 percen keresztül hagyjuk kelni. Ez idő letelte után, és ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Átgyúrjuk, hogy a gáz eltávozzék, és kilisztezett két tepsibe tesszük. 30-40 percig hagyjuk kelni. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 1-1,5 órán át lassan sütjük. Mielőtt a sütőbe tesszük, vízzel széles ecsettel bekenjük, és nagy pengéjű késsel 2-3 cm mélyen bevágjuk. Mielőtt a kenyér megsült, kivesszük; vízzel bepermetezzük, és 5-10 percre visszahelyezzük a sütőbe.

További kenyérreceptek

Túrós kenyér

Hozzávalók:
1,5 kg finomliszt,
50 dkg tehéntúró,
7-8 dl tej,
6 dkg élesztő,
2 dkg só,
10 dkg vaj,
1 tojássárgája,
3 szem kockacukor.

Elkészítése:
Az élesztőt cukros langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen hagyjuk megkelni. A lisztet mély tálba szitáljuk, a friss tehéntúróval jól elmorzsoljuk és a sót hozzáadjuk. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre és annyi langyos tejet öntünk rá, hogy lágy tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, közben fokozatosan a tésztára öntjük az olvasztott langyos vajat és simára dagasztjuk. Miután a dagasztást befejeztük a tésztát letakarjuk, langyos helyen 30 percig kelesztjük, majd óvatosan átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük; a tetejét megkenjük tojássárgájával, 10-15 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben, közepes tűzön 50-60 percig sütjük.

További kenyérreceptek

Szójás kenyér

Hozzávalók:
80 dkg búzaliszt,
20 dkg szójaliszt,
4 dkg élesztő,
3 dkg cukor,
1 dkg só,
2 evőkanál olaj,
5-6 dl víz.

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl tejjel, kevés cukorral, 2 evőkanál liszttel elkeverjük, meleg helyen 15 percig kelesztjük. Ezt követően az átszitált langyos liszthez adjuk a sót és a maradék cukrot, majd ráöntjük a megkelt élesztőt' és a vizet. Ezután elkezdjük a dagasztást. Amikor a tészta kezd hólyagosodni, hozzáadjuk az olajat és a tésztába bedolgozzuk. Ha kész, akkor a tésztát egy kilisztezett tálba tesszük és letakarjuk. 1 órán át langyos helyen kelesztjük, majd nagyon óvatosan átgyúrjuk, ízlés szerint cipót formázunk belőle. Zsírozott tepsibe helyezzük, 30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.

További kenyérreceptek

Sajtos fehér kenyér

Sajtos fehér kenyér

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
5 dkg cukor,
1 mokkáskanál őrölt gyömbér,
3 dl tej,
1 dl meleg víz,
1 dkg só,
kevés vaj,
15 dkg reszelt sajt,
4 dkg élesztő.

Elkészítése:
Az élesztőt és az őrölt gyömbért langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk. Közben a lisztet mely tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a megkelt gyömbéres élesztőt és a reszelt sajtot. Annyi tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon kemény és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg. A tepsi méretétől függően 2 vagy 3 részre osztjuk. A tepsiket alaposan kizsírozzuk, lisztezzük és a tésztát belehelyezzük. 1-1,5 órán át letakarva kelni hagyjuk. Ha duplájára nőtt, a kelesztést befejezzük. Sütés előtt olvasztott, langyos vajjal megkenjük, és előmelegített sütőben közepes tűzön 45-50 percig sütjük. Sütés közben a kenyeret 2-szer vízzel bepermetezzük. Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha fagyasztani akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk és alufóliába csomagolva helyezzük a fagyasztóba. Sütés előtt 4-5 órával előbb kivesszük a fagyasztóból, és meleg helyen megkelesztjük. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a friss tésztánál.

További kenyérreceptek

Sajtos barna kenyér

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
10 dkg Graham-liszt,
10 dkg búzacsíra,
5 dkg élesztő,
3 evőkanál méz,
4 dl 3:1 arányú tej:víz keverék,
1,5 dkg só,
kevés vaj,
10 dkg reszelt sajt,
1 kávéskanál őrölt kömény.

Elkészítése:
Az élesztőt mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A liszteket nagyobb méretű tálba szitáljuk; összekeverjük a búzacsírával, a sóval, a sajttal és az őrölt köménymaggal. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre, és a megmaradt tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. A dagasztást akkor fejezzük be, amikor a tészta felülete már sima és hólyagos. Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjük, azután a lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, összetekerjük, hengert képezünk belőle. Ezután kizsírozott, lisztezett formákba helyezzük, 45-50 percig kelesztjük, majd olvasztott vajjal bekenjük, és előmelegített, közepesen meleg sütőbe tesszük. A sütési idő kb. 40-50 perc. Ha köményt nem tettünk a tésztába, akkor megszórhatjuk darált mogyoróval, amit előzőleg szezámmag őrleménnyel összekevertünk. A különböző ízesítőkkel jellegzetes aromájú kenyereket kapunk.

További kenyérreceptek

Rozskenyér

Hozzávalók:
1 kg rozsliszt,
40 dkg finomliszt,
4 dkg élesztő,
1 dkg só és meleg víz,
1 evőkanál méz.

Elkészítése:
1 dl vízzel a mézet és az élesztőt összekeverjük. A liszteket átszitáljuk és rászórjuk a sót. Ha megkelt az élesztő, hozzáöntjük a liszthez és összekeverjük vele, majd meleg vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát gyúrhassunk. A tésztát konyharuhával betakarjuk, és 1 órán át meleg helyen hagyjuk kelni. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átdagasztjuk. Kiolajozott lisztezett tepsibe rakjuk, és 1 órán át pihentetjük. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.

További kenyérreceptek

Paprikás fehér kenyér

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
4 dkg élesztő,
4 dkg cukor,
4 dl meleg tej,
5 dkg étolaj,
2 dkg só,
1 dkg csemege pirospaprika.

Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben megkelesztjük. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, a megkelt élesztőt és a paprikát, majd jól összekeverjük. Az átszitált lisztet és a meleg (30 °C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását. Amikor már nehezen kezelhető a tészta, kézzel folytatjuk a dagasztást. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig. Alaposan dolgozzuk ki, hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük. Ez idő letelte után a tésztát a tálból lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk. Ezután kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük. 35-40 percig meleg helyen tartjuk. Sütés előtt étolajjal megkenjük. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 45-50 percig szép barnára sütjük. A kenyeret köménymaggal, napraforgómaggal ízesíthetjük.

További kenyérreceptek

Francia farmerkenyér

Hozzávalók:
3 dl víz,
5 dkg élesztő,
2 dl tejföl,
1,6 l (kb. 90 dkg) finom- vagy kenyérliszt,
1 evőkanál olaj,
2 kávéskanál só
a nyújtáshoz: liszt
a tepsi kikenéséhez: olaj

Elkészítése:
A vizet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és simára keverjük. A tejföllel, a liszttel, az olajjal meg a sóval 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük. Belisztezett deszkára borítjuk, kettéosztjuk, könnyedén átgyúrva hosszúkás cipókká formáljuk és kiolajozott tepsire fektetjük. További 30 percig kelesztjük, éles késsel hosszában bevágjuk, majd előmelegített sütőben, nagy lánggal (220°C; légkeveréses sütőben 200°C ) kb. 30 percig sütjük.

Finn cipócskák

Hozzávalók:
4 dl (kb. 25 dkg) rozsliszt,
4 dl (17-18 dkg) zabpehely,
1 kiskanál só,
7 dl víz,
3 evőkanál méz,
5 dkg élesztő,
8-9 dl (kb. 45 dkg) finom- vagy kenyérliszt
a nyújtáshoz: liszt
a tepsi kikenéséhez: olaj

Elkészítése:
A rozslisztet meg a zabpelyhet összekeverjük, megsózzuk, majd 6 dl forrásban levő vízbe szórjuk. A tűzről lehúzzuk, megvárjuk amíg szobahőmérsékletűre hűl. A maradék vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne, és az élesztőt belemorzsoljuk. Mindezeket a finomliszttel együtt 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva 1 órán át pihentetjük. Utána belisztezett deszkára borítjuk, hengerré formáljuk és 24 egyenlő részre vágjuk. Zsemle formájúra gömbölyítjük, majd kikent tepsire egymás mellé rakjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 15 percig sütjük.

További kenyérreceptek

Búzakenyér szász módra

Hozzávalók:
1 kg liszt,
2 dkg cukor,
3 dl tej,
1-1,5 dkg só,
5 dkg zsír,
4 dkg élesztő,
egy tojássárgája.

Elkészítése:
Az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük. A lisztet átszitáljuk és meleg helyre tesszük. A tejben feloldjuk a sót és, ráöntjük a lisztre. Összekeverjük, és hozzáadjuk a megkelt élesztőt az olvasztott zsírt és addig dagasztjuk, hogy a tészta sima és rugalmas legyen: Cipót formálunk belőle, felületét bezsírozzuk, és letakarva 1 órán át kelesztjük. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk és 30 percig pihentetjük. A tészta felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőben 40-50 percig szép pirosra sütjük.

További kenyérreceptek

Búzakenyér

Hozzávalók:
2 kg rétesliszt,
2 dkg élesztő,
2 dkg só,
langyos víz.

Elkészítése:
A lisztet mély dagasztótálba szitáljuk, a közepén mélyedést képezünk. Az élesztőt 5 dl langyos vízben feloldjuk és. beleöntjük a mélyedésbe. Kevés lisztet szórunk rá, letakarjuk és 3 órán át kelesztjük. Közben a sót kevés vízben feloldjuk, a lisztre öntjük és a megkelt élesztővel összekeverjük. Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát nyerjünk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta könnyűszerrel le nem válik a kézről és hólyagos nem lesz. Az így elkészített tésztából veknit vagy cipót formálunk, amit lisztezett tepsibe teszünk, 60 percig hagyjuk kelni, és 220 °C-os forró sütőben 60 percig sütjük.

További kenyérreceptek

Ecetes karfiol

Hozzávalók:
3 kg karfiol
igény szerint só

Felöntőléhez (1 liter vízhez):
6 dl almaecet
5 dkg só
8 dkg cukor
tartósítószer

Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, és enyhén sós vízben 5-6 percig előfőzzük. Eután leszűrjük és tiszta üvegekbe rakjuk.
A felöntőlé készítéséhez a szükséges mennyiségű vizet felforraljuk, hozzáadjuk az ecetet, a cukrot és a sót, és újra felfőzzük. Belekeverjük a tartósítószert, amjd forrón a karfiolra öntjük.
Az üvegeket lezárjuk, gőzben 20-25 percig dunsztoljuk, majd száraz dunsztba tesszük, és abban hagyjuk kihűlni.

Csemegeuborka

Hozzávalók:
3-4 kg frissen szedett, egészen apró uborka,
3 liter víz,
5-6 dl 10%-os ecet,
4-5 dkg só,
25-30 dkg cukor,
1 szál torma,
ízlés szerint fűszerek,
4-5 késhegynyi benzoesavas nátrium.

Elkészítése:
Az uborkát jól megmossuk, lecsurgatjuk, üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára vagy az uborka közé 1-2 vékony szelet tormát is teszünk. A vizet az ecettel, a sóval, cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, 5 percet főzzük és lehűtjük. Amikor langyos, belekeverjük a tartósítót. Az uborkát felöntjük a teljesen kihűlt fűszeres lével, dupla rétegű celofánnal lekötjük és a kamrába tesszük. Készíthetjük forrázva, dunsztolva is, akkor úgy járunk el, mint a forrázott ecetes uborkánál. A hideg lével felöntött, lekötött üvegeket vízfürdőben is gőzölhetjük: addig forraljuk az üvegeket, amíg bennük az ecetes lé gyöngyözni kezd. Akkor levesszük és letakarva a vízfürdőben hagyjuk kihűlni.

Ecetes gyöngyhagyma

Hozzávalók:
2 kg gyöngyhagyma
1-2 szál torma

Felöntőléhez (1 liter vízhez):
5 dl 10%-os ecet
5 dkg só
10 dkg cukor
szemes bors
mustármag
tartósítószer

Elkészítése:
A hagymák szárát levágjuk, megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. (egészben hagyjuk!) A vizet felforraljuk, hozzáadjuk az ecetet, a sót, a cukrot, ízlés szerint a borsot és a mustármagot. Az előkészített hagymát a forró lébe tesszük, rövid ideig főzzük, majd lehűtjük.
Másnap a hagymáról leszűrjük a levet. A hagymákat tiszta, száraz üvegekbe rakjuk, közétesszük a megtisztított, megmosott és hasábokra vágott tormát.
A leöntött levet újra felfőzzük, és a hagymára öntjük. A tetejére tartósítószert szórunk és az üvegeket lezárjuk.

Omlós pizza gombával, rozmaringmártással

Hozzávalók:
12,5 dkg teljeskiőrlésű liszt
1/2 kávéskanál sütőpor
2,5 dkg margarin
2,5 dkg vaj
2 kávéskanál napraforgóolaj
2 kávéskanál olívaolaj
1 fej finomra vágott hagyma
1 zúzott fokhagymagerezd
40 dkg feldarabolt konzervparadicsom
1 evőkanál paradicsompüré
1 kávéskanál apróra vágott friss rozmaring
12,5 dkg apró, vagdalt gomba
8-8 szem kimagozott fekete és zöld olajbogyó
reszelt parmezánsajt

Elkészítése:
Az omlós tészta zsírosabb, mint az élesztős, ezért vékonyabban nyújtjuk. A tésztához összekeverjük a lisztet és a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint és a vajat. Összekeverjük a napraforgóolajat és 2-3 evőkanál vizet, azután apránként a liszthez adjuk. Lágy tésztát gyúrunk, és fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe rakjuk. Közben elkészítjük a szószt. Az olivaolajban megpirítjuk a hagymát és fokhagymát. Beletesszük a paradicsomot, a paradicsompürét és a rozmaringot. Kis lángon 20 percig főzzük. Kinyújtjuk a tésztát és kibélelünk vele egy 25 cm átmérűjő sütőformát. Az alját villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük. A mártást a tésztára öntjük, gombával és olajbogyóval díszítjük, tetejét megszórjuk reszelt parmezánnal.
25 percre visszatesszük a sütőbe.
Forrón is , hidegen is tálalhatjuk.

Kapcsolódó receptek:
További pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Magyaros pizza

Feltét:
pizzaszósz,
karikára vágott füstölt kolbász,
főtt tojáskarikák,
hagymakarikák,
mozzarella sajt,
pizzafűszer,
karikázott csemege uborka,
tetejére reszelt sajt.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Velence pizza

Feltét:
pizzaszósz,
fokhagyma,
bacon szalonna,
mozzarella sajt,
pizzafűszer,
tetejére reszelt sajt.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Pizzaszósz

Hozzávalók:
diónyi vöröshagyma,
1 kis sűrített paradicsomkonzerv,
4 evőkanál víz,
2-3 babérlevél,
csipet só,
bors,
1/2 dl olaj,
bors,
pizzafűszer
1 teáskanál mustár
oregano

Elkészítése:
A vöröshagymát kis olajon megpárolunk, majd hozzáadajuk a többi alapanyagot és kenhető sűrűségűre tovább főzzük:
Lehűtve kenjük a pizzatésztára.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Farmer pizza

Feltét:
pizzaszósz,
kész darált, pörköltként elkészített marhahús, (felhazsnálhatjuk az előző főzésből megmaradt marhapörköltet is),
mozzarella sajt,
zöldpaprika,
pizzafűszer,
tetejére reszelt sajt.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Dallas pizza

Feltét:
pizzaszósz,
párolt gomba,
mozzarella sajt,
pizzafűszer,
tetejére reszelt sajt.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Alap pizza

Feltét:
pizzaszósz,
mozzarella sajt,
pizzafűszer,
reszelt sajt.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Pizzatészta

Hozzávalók:
2,5 dkg friss vagy 2kavéskanál szárított élesztő,
3 dl langyos víz,
0,5 kg teljes kisőrlésű liszt,
2,5 dkg szójaliszt (elhagyható)

Ebből a tésztamennyiségből 4 pizzát készíthetünk, amelyek egyenként 4-4 személynek elegendőek. Körübelül 80 dkg tészta vagy 4 darab 20 dkg-os pizza lesz belőle.

Elkészítése: az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk. A kétféle lisztet összekeverjük és beleöntjük az élesztőt. Jól elkeverjük, majd deszkára borítjuk. 5-10 percig gyúrjuk, míg sima és rugalmas tésztát kapunk. Tiszta tálba tesszük, fóliával vagy konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Hawaii pizza

Feltét:
pizzaszósz,
csíkokra vágott sonka,
ananász kockák,
pizzafűszer,
mozzarella sajt,
tetejére reszelt sajt.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Velence pizza

Feltét:
pizzaszósz,
fokhagyma,
bacon szalonna,
mozzarella sajt,
pizzafűszer,
tetejére reszelt sajt.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Tiroli pizza

Feltét:
pizzaszósz,
párolt szeletelt gomba,
lilahagyma-karikák,
mozzarella sajt,
bacon csíkok,
sajtmártás,
pizzafűszer,
tetejére reszelt sajt.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Vegetáriánus pizza

Feltét:
pizzaszósz,
párolt brokkoli,
csemege kukorica,
zöldpaprika és paradicsom karikák,
sajtmártás,
pizzafűszer,
tetejére reszelt sajt.

A sajtmártás elkészítése:
2 dl tejbe sót, borsot, 1 evőkanál lisztet, 10 dk reszelt sajtot szórunk, kavarás közben szósszá főzzük, majd beterítjük a már zöldségekkel megrakott pizzatésztánkat amit a reszelt sajt követ.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Görög pizza

Feltét:
pizzaszósz,
csíkokra vágott sonka,
olivabogyó,
feta sajt,
paradicsom karikára vágva,
pizzafűszer,
tetejére reszelt sajt.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Húsimádó pizza

Feltét:
pizzaszósz,
pörköltként elkészített sertés és marhahús darabolva,
sonkacsíkok,
bacon csíkok,
füstölt kolbász karikák,
feta sajt,
karikázott savanyú uborka,
pizzafűszer,
örölt bors,
tetejére reszelt sajt

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Mexikói-pizza

Feltét:
pizzaszósz,
megsütött marhahús csíkok,
csemege kukorica,
vörösbab,
chili csípős paprika karikák,
zöldpaprika,
tejföl,
mozzarella sajt,
pizzafűszer,
örölt bors,
reszelt sajt a tetejére.

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Baromfimánia pizza

Feltét:
pizzaszósz,
mozzarella sajt,
előre megpirított borsos csirkehús és vagy pulykahús, csíkokra szeletelve,
pizzafűszer,
tetejére reszelt sajt

Kapcsolódó receptek:
Pizzatészta receptek
Pizzavariációk
Pizzaszósz

Reform gyümölcskenyér

Hozzávalók 30-35 szelethez:
150 g mogyoró
100 g tisztitott, natúr pisztácia
250 g aszalt füge
250 g kimagozott aszalt szilva
250 g aszalt sárgabarack
75 g citronát, 75 g oranzsát
250 g mazsola, 1/2 dl rum
2 evőkanál méz, 4 tojás
125 g teljes kiőrlésű liszt, 1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 csipet só
2 evőkanál zsemlemorzsa, diónyi vaj/margarin

Elkészítése:
A mogyorót serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül kissé megpiritjuk, nyeles fémszűrőbe tesszük, még melegen ledörzsöljük a héját, egészben hagyjuk. A pisztáciát 5 percre forró vízbe dobjuk, héját lepattintjuk, konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. A fügét, a szilvát és a sárgabarackot vékony csíkokra vágjuk, a citronátot, az oranzsátot és a mazsolát finomra vágjuk. Mély tálba tesszük, meglocsoljuk a rummal lefedjük, fél órát érleljük vele. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A mézet felmelegítjük, hogy jó híg legyen. A tojásokat kissé felverjük. A lisztet összekeverjük a fahéjjal, a szegfűszeggel, a sóval és a zsemlemorzsával.
Az aszaltgyümölcs-keverékhez adjuk a mogyorót, a pisztáciát, a mézet és a felvert tojásokat. Megszórjuk a lisztkeverékkel és fakanállal jól összedolgozzuk (maszatos-mázgás massza lesz, nem kell megijedni.). Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal, vagy kibéleljük sütőpapírral egy
1,7-1,8 l űrtartalmú, négyszögletes sütőformát, beleszedjük-simítjuk a masszát és középső bordamagasságra állított rácson 45-50 percig sütjük - ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával betakarjuk.
A formában hagyjuk 10 percig hűlni, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk egészen kihűlni. Fogyasztáskor 1/2 cm vékony szeletekre vágjuk, tálra rendezzük, cukrozott cseresznyével, kandírozott narancsszeletkékkel, mézespuszedlival vagy egyéb karácsonyi finomsággal díszitjük, tetejét megszórhatjuk vanilíás, fahéjas vagy mézeskalácsfűszerrel ízesített porcukorral. Alufóliába csomagolva tároljuk. Hüvös helyen akár egy hónapig is eláll.

Kenyértészta

Hozzávalók (1 kg-os fehér kenyérhez):
70 dk finomliszt
3 dk élesztő
kb.3 deci víz
2 -2,5 dk só

Elkészítése:
Lehetőleg a tűzhely közelében, meleg helyen dolgozzunk! Az élesztőt belemorzsoljuk 0,5 deci langyos vízbe, és hozzáadunk 1 evőkanál lisztet.Meleg helyen langyos lábassal letakarva 15-20 percig kelesztjük a kovászt,míg fel nem fut.Az átszitált langyos lisztet tálba öntjük, és jól összekeverjük a sóval.Közepébe mélyedést vájunk,és beleöntjük a kovászt.Először 10 újjal markolva,
majd ököllel nyomkodva,végül dagasztva összedolgozzuk a tésztát úgy, hogy közben apránként hozzáadjuk a langyos vizet.
Dagasztás közben derül ki, hogy mennyi folyadékot igényel, milyen a liszt minősége.Akkor jó a tészta, ha kezünkről is és az
edény oldaláról is könnyen elválik, és olyan az állaga,mint egy közepesen kemény kelt tésztáé. Liszttel behintjük, és langyos lábassal vagy konyharuhával letakarva 35-40 percig kelesztjük. Ezután jól átgyúrjuk,hogy a kelesztés közben keletkező levegőt kinyomjuk belőle.Tetszés szerint oválisra vagy kerekre formázzuk, és téglalap alakú sütőlemezre tesszük. 30 percig letakarva
kelesztjük.
Bekapcsoljuk a sütőt, és 250 C. fokra felmelegítjük. A sütő aljára kis tálkába vizet teszünk, hogy a kenyér majd gőzben süljön.
A megkelt tésztát langyos vízzel " megfürdetjük"( kenőtollal megkenjük ), tetejét bevágjuk és a sütőbe toljuk.Kb 15 percig ne nyissuk ki a sütőajtót ! A kenyeret ismét megfürdetjük, a sütő hőmérsékletét 230 C. fokra mérsékelve és a vizestálkát kivéve folytatjuk a sütést addig, amíg a kenyér szép pirosra sül. Deszkára vagy rácsra téve kihűtjük, és azután fogyasztjuk.

További kenyérreceptek

Mazsolás ánizsos kenyér

4 tojás sárgáját 20 dkg cukorral félóráig keverünk, azután 1 dkg áttisztított ánizsmagot, melynek felét durván megtörjük, továbbá 5 deka apró világos mazsolát adunk hozzá 15 deka liszttel kevert 1/2 csomag sütőporral. Vajazott, lisztezett keskeny, hosszú formába öntés előtt a 4 tojás keményre vert habját adjuk még hozzá, és szép világosra sütjük. A kisült tésztát kendőbe csavarjuk és közvetlen felszolgálás előtt szeleteljük.

Finom gyümölcskenyér

Hozzávalók:
6 tojás
15 dkg cukor
1/2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 csomag sütőpor
gyümölcs

Elkészítése:
6 tojás sárgáját elkeverünk habosra 15 dkg cukorral és 1/2 csomag vanilincukorral, azután 3 evőkanál világos zsemlemorzsát és 1 csomag sütőport is adunk hozzá, majd legvégül a hat tojásfehérje keményre vert habját. Felét nagyobb püspökkenyér-formába tesszük, és közepére összesen 35-40 dkg gyümölcsös keveréket teszünk vagdalt fügéből, cukrozott narancsból, vagdalt birsalmasajtból, cukrozott vagdalt gyümölcsből, mazsolából, kevés barackízzel összevegyítve. A tészta másik felét ráöntve, közepes tűznél szép sárgára megsütjük. Egy-kétnapi állás után igen jó, vékonyra szeletelve.

Örmény vékony kenyér (lavas)

Hozzávalók:
70 dkg búzaliszt,
20 dkg Graham-liszt,
5 dkg cukor,
5 dkg búzacsíra,
10 dkg vaj,
2 csomag szárított élesztő vagy 4 dkg friss élesztő,
10 dkg szezámmag,
1 tojás,
1 dkg só,
2-3 dl víz

Elkészítés:
Langyos, lisztes cukros vízben a szárított élesztőt feloldjuk, kelni hagyjuk és a lisztet, a cukrot, a sót, a búzacsírát, a vajat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy jó, kemény nyújtható tésztát kapjunk. Az egészet lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és jól kidolgozzuk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta sima és fényes nem lesz. Ha ragad a tészta, szórjuk meg liszttel. Ezután a tésztát zsírozott tálba helyezzük, és a tetejét is megzsírozzuk. Letakarjuk és 1-1,5 órán át, kelesztjük. Miután a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Átgyúrjuk, és 10-12 darabra vágjuk. Kis cipókat formázunk belőle, 45 percig letakarva kelesztjük. Ezután a lisztezett gyúródeszkán megkelt kis cipókat 25-30 cm átmérőjű, néhány mm. vékonyságú lapokká nyújtjuk, zsírozott sütőlapra helyezzük, tojáslével megkenjük és beszórjuk szezámmaggal. Előmelegített, közepes meleg sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó a kenyér, ha felpuffadt. Nagyon kellemes ízű. különleges kenyérféle.

További kenyérreceptek

Püspökkenyér

Hozzávalók:
30 dkg grízes liszt
30 dkg cukor
5 tojás
0,5 csomag vanilincukor
10 g sütőpor
magok, gyümölcsök
kevés margarin

Elkészítése:
A lisztet szitáld át és jól keverd el benne a sütőport. A tojások fehérjéből verj habot. A cukrot keverd ki a tojások sárgájával, add hozzá a vanilincukrot, majd dolgozd bele a lisztet (ha hozzászitálod kevésbé csomósodik) valamint a magokat, gyümölcsöket, legvégül pedig (csak lazán) a tojáshabot. Egy őzgerinc- vagy téglaformát kenj ki margarinnal (vagy vajjal), azt szórd meg liszttel s ebbe simítsd bele a tésztát. Előmelegített sütőben (180-200 fokon) úgy süsd, mint a felfújtakat. Ha túl gyorsan pirulna, laza alufóliatakarással védd a tetejét a sugárzó hőtől. (Legalább 1 óra, amíg átsül.)
A püspökkenyér gazdagítására különösen alkalmas a mandula, dió, mogyoró, birsalmasajt, étcsokoládé, mazsola, valamint a különféle aszalt és kandírozott gyümölcsök. Ezeket az összetevőket mindig apróra vágjuk. Ha friss, magozott, félbevágott meggyet is használunk, akkor azt előbb - amennyire csak lehet - lecsurgatjuk, majd lisztbe forgatjuk (például egy zacskóban liszttel összerázzuk), ez gátolja majd meg, hogy a tésztát eláztassa, illetve, hogy a meggy lesűllyedjen a massza aljába.
A fenti tésztamennyiséghez körülbelül 3 deciliternyi vágott adalékot adunk.

További kenyérreceptek

Ír szódáskenyér

Hozzávalók:
22,5 dkg finomliszt,
22,5 dg teljes kiőrlésű liszt,
1 kávéskanál só,
2 kávéskanál,
szódabikarbóna,
2 kávéskanál borkősav,
4 dkg/3 evőkanál vaj vagy zsír,
1 kávéskanál kristálycukor,
3,5 cl író

Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra (gáznál 5-ösre). Enyhén kenjünk ki egy
sütőlemezt. Egy nagy keverőtálba szitáljuk össze a lisztet és a sót. Tegyük
hozzá a szódabikarbónát és a borkőt, majd morzsoljuk bele a vajat, ill. a
zsirt. Keverjük bele a cukrot. Öntsünk bele annyi írót, hogy lágy tésztát
nyerjünk. Ne dagasszuk túl sokáig, mert a kenyér nehéz és kemény lesz.
Enyhén meglisztezett felületen formázzunk a tésztából cipót. Helyezzük az
előkészített sütőlemezre, és éles késsel mélyen vágjunk bele egy keresztet.
Finoman hintsük meg teljes kiőrlésű liszttel és süssük 35-45 percig, ill.
amíg jól megkel, és ütögetésre az alja tompa hangot ad. Melegen kínáljuk.
Formázhatunk két kisebb cipót, akkor csak 25-30 percig süssük.

További kenyérreceptek

Fűszeres rozsos kenyer

Hozzávalók:
50 dkg rozsliszt,
50 dkg búzaliszt,
5 dkg élesztő,
2 dkg cukor,
2 dl napraforgóolaj,
3-4 dl tej,
4 dkg só,
5 dkg vöröshagyma,
1-1 kávéskanál petrezselyem, bazsalikom, őrölt kömény, majoránna, koriander.

Elkészítése:
Az élesztőt cukros langyos tejben 10-15 percig kelesztjük. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olajat, a megkelt élesztőt, és tejjel az egészet tésztává gyúrjuk. 45-50 percig meleg helyen kelesztjük. Közben a fűszereket ízlés szerint összeállítjuk és összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük és két részre osztjuk. Az egyik részt félretesszük, a másik részt összedolgozzuk a fűszerekkel. Ezután a fűszeres tésztából rudat formálunk. A tészta másik felét kinyújtjuk és beletekerjük a fűszeres tésztát, és az egészből egy hosszabb veknit formálunk (ezzel elkerülhető, hogy a fűszerek megégjenek). Az így elkészített tésztát kilisztezett tepsibe helyezzük és 30 percig pihentetjük. Ez idő letelte után a tésztát tejjel bekenjük, és előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük.

További kenyérreceptek

Fűszeres kenyér

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
5 dkg cukor,
4 tojás,
10 dkg vaj,
5 dkg élesztő,
2 dkg só,
kb. 2-3 dl tejes víz 1:1 arányban,
1 kávéskanál szerecsendió,
1 kávéskanál bazsalikom.

Elkészítése:
Az élesztőt langyos, tejes cukros oldatban megkelesztjük. A lisztet nagyobb méretű tálba szitáljuk, és a cukrot, az őrölt szerecsendiót, az őrölt bazsalikomot, a 4 egész tojást és az olvasztott vajat belekeverjük. Ez után a megkelt élesztővel és a szükséges mennyiségű tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. Ha kész, konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük, 1 órán át kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, megformázzuk. Lisztezett tepsibe rakjuk és 30 percre langyos helyre tesszük. Ez után megkenjük olajjal, majd előmelegített sütoben 1 órán keresztül lassú tűzön sütjük. Különleges, kellemes ízű kenyér.

További kenyérreceptek

Őszibarackos lepény

Hozzávalók:

A tésztához:
35 dkg liszt,
20 dkg vaj,
10 dkg cukor,
4 tojás
2 dkg darát dió,
1 tojássárgája,
kevés őrölt fahéj,
csipet só,
1 evőkanál rum,
1-2 evőkanál tej.

Piskóta:
A hozzávalókból szokott módon piskótatésztát készítünk.

Töltelék:
hámozott, összedarabolt őszibarack,
cukros, fahéjas darált dió.

Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, majd fél óráig hideg helyen pihentetjük. Kinyújtjuk, kivajazott tepsibe tesszük, és sütőben félig megsütjük. A piskótatésztát elkészítjük. A félig megsült tészta tetejét sűrűn megrakjuk őszibarackkal, azt meghintjük cukros-fahéjas darált dióval. Tetejére öntjük, elsimítjuk rajta a piskótatésztát, és ismét sütőbe téve, megsütjük.
Őszibarack helyett készíthetjük már gyümölccsel is (eper, málna, stb.).

Hortobágyi tepertősrudak

Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
1 csomag sütőpor,
10 deka zsír,
2 egész tojás,
kevés só,
tejföl
25 dkg tepertő
tojás a tetejét megkenni

Elkészítése:
A lisztet, a sütőporral, zsírral, 2 tojással és kevés sóval rétestészta-keménységűre gyúrunk annyi tejföllel, amennyit kíván. Nyújtjuk, azután tepertőt szórva rá, hajtjuk, és ismételt hajtogatás mellett négyszer nyújtjuk.

Legvégül ujjnyi vastagra nyújtva, ujjnyi széles és hosszú darabokra vágjuk, tojással kenve bevagdaljuk. Szép sárgára sütjük.

Leveles tepertőspogácsa

40 deka lisztet
1 csomag sütőporral,
2 tojás sárgájával,
2 evőkanál erős rummal,
csipetnyi borssal,
ízlés szerinti mennyiségű sóval és szükség szerinti tejföllel könnyen nyújtható tésztává jól eldolgozunk.

A tésztát fél ujjnyi vastagra kinyújtva, langyos zsírral megkenjük és összesen 1/4 kg apróra darált tepertővel minden összehajtás előtt megszórjuk. A nyújtást, zsírral kenést és tepertős beszórást négy-ötször ismételjük, majd utolsó nyújtás előtt a tésztát fél órára hideg helyre tesszük pihenni. Legvégül ujjnyi vastagra nyújtjuk és közepes pogácsavágóval kiszúrva, tojással megkenjük. Forró sütőben sütjük. Borhoz, teához igen jó.

Tepertős pogácsa

Hozzávalók:
1 dl tej,
3 dkg élesztő,
1 kávéskanál cukor,
50 dkg liszt,
40 dkg tepertő,
10 dkg margarin,
1 dl tejföl,
fél dl fehérbor,
1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, egy evőkanál lisztet, összekeverjük, és langyos helyen megfuttatjuk. Közben a tepertőt megdaráljuk.

2. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, egy csipet sót, a bort, és összegyúrjuk. Ha nem elég rugalmas a tészta, adjunk hozzá még kevés tejet. Alaposan összedolgozzuk.

3. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint kissé megsózzuk és megborsozzuk. Alulról felfelé felcsavarjuk a tésztát, téglalap alakúra kinyújtjuk, és két oldalát egymásra behajtjuk. Fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást még háromszor megismételjük, és közöttük fél-fél órát pihentetjük a tésztát.

4. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagyméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

Fűszeres túrógolyók

Hozzávalók:
0,25 dkg tehéntúró,
2 evőkanál apróra vagdalt földimogyoró,
1 zúzott fokhagymagerezd,
4 finomra vágott zöldhagyma,
1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem,
1 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma
1 evőkanál finomra vágott friss tárkony,
só, bors

Elkészítése:
A túró igen alkalmas sós vagy édes golyók készítésére. A friss fűszernövények és a mogyoró tápanyaggal és új ízekkel gazdagítják. Több változatban is elkészíthetjük, ha tetszés szerint fűszerezzük, magvakat vagy szárított gyümölcsöket adunk hozzá. Ez az étel nagyon vonzó látványt nyújt ha az endívia fodros leveleiből készült ágyon tálaljuk, és apró paradicsomokkal díszítjük.
Turmixgépben összekeverjük a túrót, a mogyorót és a fokhagymát. Hozzáadjuk a finomra vágott zöldhagymát és a fűszereket és jól összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kis golyókat formálunk a túróból, és meghempergetjük őket az őrőlt mogyoróban.

Somlói galuska

Hozzávalók:
3 vékony piskótalap (sima, diós, kakaós)
a vaníliakrémhez:
5 dl tej
4 tojássárgája
15 dkg cukor
8 dkg liszt
1/2 rúd vanília
citromhéj
a sziruphoz:
2,5 dl víz
20 dkg cukor
1 dl rum
a töltelékhez:
8 dkg dióbél
8 dkg mazsola
1-1,5 dl rum
1 evőkanálnyi kakaópor
a csokoládéöntethez:
15 dkg étcsokoládé
25 dkg cukor
1,5 dl víz
1 dl rum
a habhoz:
6 dl tejszín

Elkészítése:
A vaníliakrémhez szükséges tejet forrald fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd újra (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor tedd félre, s hagyd teljesen kihűlni.
A szirup elkészítéséhez forrald fel a vizet, old fel benne a cukrot, majd vedd le a tűzről, s ha már langyosra hűlt, keverd bele a rumot is.
A töltelékhez daráld le a diót, a mazsolát pedig áztasd be a rumba.
A csokoládéöntethez a csokoládét darabold fel, tedd a vízbe, add hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihűlni.
Miután minden hozzávalót előkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsold meg a maradék sziruppal és hintsd meg kakaóporral. Az egészet csomagold alufóliába, s tedd egy fél napra jégszekrénybe. Másnap egy kanállal szaggass galuskákat a piskótatortából, azokat halmozd egy-egy kistányérra, locsold meg a hideg csokoládéöntettel, végül díszítsd tejszínhabbal.

A királynő kalácsa

Hozzávalók (egy 30 cm hosszú 2 liter térfogatú sütőformához):

A tésztához:
15 dkg margarin,
10 dkg mazsola,
10 dkg cukrozott citromhéj,
2 evőkanál rum,
27,5 dkg porcukor,
fél teáskanál reszelt citromhéj,
9 db tojás,
27,5 dkg liszt,
Margarin a sütőforma kikenéséhez.

A bevonathoz:
20 dkg citromlekvár vagy narancsdzsem,
20 dkg nyers marcipánmassza,
5 dkg porcukor,
7,5 dkg cukrozott citromhéj,
1 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.

Elkészítése:
A mazsolát, a cukrozott citromhéjat rumba áztatjuk, lefedjük, és egy éjszakán át, hagyjuk, hogy a rum jól átjárja. A margarint 10 dkg porcukorral és a reszelt citromhéjjal felhabosítjuk, amíg a cukor feloldódik. A szétválasztott tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és tovább habosítjuk. A lisztet a lecsepegtetett mazsolával és a cukrozott citromhéjjal összekeverjük. A tojásfehérjét a maradék porcukorral kemény habbá felverjük, egyharmadát a margarinos tojáskrémhez adjuk. A maradék fehérjehabot és a liszt-gyümölcskeveréket váltakozva a margarinos krémhez keverjük. A tésztát a margarinnal kikent sütőformába töltjük, és előmelegített sütőben 175 °C-on kb. 70 percig sütjük, majd a formából kivéve lehűtjük. A citromlekvárt áttörjük, hogy teljesen sima állagot kapjunk, majd ezzel (vagy a narancsdzsemmel) megkenjük a kalács külső felületét. A nyers marcipánmasszát porcukorral átgyúrjuk, majd két fólia között kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és bevonjuk a kalács teljes felületét. A tetejét aprított cukrozott citromhéjdarabokkal díszítjük, majd megszórjuk porcukorral.

Rakott pirítós kenyérszelet

Hozzávalók:
10 szelet pesti kenyér,
8 dkg vaj,
8 dkg sajt,
15 dkg sonka,
20 dkg angolos hátszín,
20 dkg paradicsom,
10 dkg zöldpaprika,
1/2 csomó retek
5 gramm só

Elkészítése:
A kenyeret vajban vagy szárazon megpirítjuk. Amennyiben
a kenyeret szárazon pirítottuk, megvajazzuk. A
kenyérszeletre helyezzük a jelleget adó anyagot, a
sajtot, a sonkát, az angolos hátszínt, felváltva
szeletelt paradicsommal, zöldpaprikával vagy piros
retekkel. A rakott pirítos kenyérszelet jellenzője, hogy
a jelleget adó anyag mellé gazdagon helyezünk a
zöldségfélékből is.

Amerikai rakott kenyér

Hozzávalók:
10 szelet pesti kenyér,
8 dkg vaj,
1 db fejes saláta,
15 dkg sonka,
10 dkg sajt,
10 dkg majonéz

Elkészítése:
A kenyeret kb 0,5 cm vastag szeletekre vágjük. Szélet
levágjuk, majd megvajazzuk. A kenyérszeletre friss
salátalevet, szeletelt sajtot helyezünk. Egy kevés
majonézt kenünk rá, majd kenyérszelettel borítjuk.
Müanyag fogvájóval átszúrjuk. Átlósan kettévágjuk. Így
két darab háromszögletű rakott kenyeret kapunk. A rakott
kenyér készíthető még jércehússal, angolos hátszínnel.
Ízesíthető még ketchuppal, worcester-mártással,
mustárral.

Csokidarabos püspökkenyér

Hozzávalók:
6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
fél citrom leve és reszelt héja
5 dkg mazsola
húsvétról megmaradt csokinyulak, csibék és tojások

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 2 dkg cukorral kemény habot
verünk.

A sárgákat jól összekeverjük, belekeverjük a többi cukrot, a citromlevet
és héjat, valamint a mazsolát.

A lisztet átszitáljuk. A csokoládékat apró darabokra törjük, és a
lisztbe keverjük. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és simára keverjük.
Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.

Kizsírozott és kilisztezett királytorta formába vagy őzgerincformába
töltjük és 180 fokon kb. 40-50 perc alatt megsütjük. Az idő letelte után
egy fogpiszkálót szúrunk a tésztába, hogy ellenőrizzük, a közepe is
átsült-e. Ha már nem ragad rá nyers tészta, akkor kész. Rácsra vagy
deszkára borítjuk, és csak kihűlés után szeleteljük.

Csokoládékenyér

Hozzávalók:
2 tojás
30 dkg cukor
15 dkg vaj
3 púpozott kávéskanál kakaópor
1 evőkanál barackíz
40 dkg rétesliszt
2 cs. sütőpor
a tepsihez zsír
liszt

Elkészítése:
A tojásokat a vajjal és a sütőporral alaposan kikeverjük. Lassan beleszórva a cukrot, azzal is habosra keverjük. Eldolgozva a barackízzel, a liszttel, a kakaóporral, nagy zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Közepes tűznél sütjük.

Diákkenyér

Elkészítése:

3 egész tojást 20 deka cukorral elkeverünk, majd hozzáadunk 5 evőkanál olvasztott mézet, kevés törött fahajat, szegfűszeget, 10 deka hosszúra vágott diót, 1/2 csomag sütőport és 25 deka lisztet. Zsírozott, lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú tűznél sütjük. Hidegen szeleteljük.

Pita kenyér

Hozzávalók:
3 ek. száraz élesztõ,
1 teáskanál porcukor,
3 1/2 dl meleg víz,
1 kg kenyérliszt,
2 teáskanál só,
6 ek. olvasztott vaj (kb. 12 kenyérhez szükséges mennyiség)

Elkészítés:
Kb. 2 dl vízben feloldjuk a cukrot és az élesztõt, lefedjük és meleg helyen 15 percig állni hagyjuk. A sót belekeverjük a lisztbe, mélyedést formázunk a közepére és belelöntük az élesztõs keveréket, a maradék vizet és az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg ragadós tésztát kapunk. Lisztezett deszkára tesszük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy simává és puha állagúvá tudjuk gyúrni. Letakarjuk és meleg helyen másfél órát kelesztjük. Újra átgyúrjuk, és megint 20 percig pihentetjük. 12 egyenlõ részre osztjuk, és nem túl szorosan, kilisztezett sütõlemezekre tesszük, majd újabb fél órán át pihentetjük, kicsit ellapítjuk, formázzuk. A sütõt elõmelegítjük 240 C fokra, 3-5 percre a sütõbe tesszük a kenyereket (megdagadnak), majd a középsõ sütõrácsra helyezzük õket, ahol további 5 percig sütjük, míg barnulni nem kezdenek. Melegen tálaljuk.

Töltött franciakenyér

Hozzávalók:
2 db tojás
20 dkg ementáli sajt
15 dkg főtt sonka
1 db csemege uborka
1 ek kapribogyó
10 dkg lágy vaj
20 dkg krémsajt
1 teáskanál fehérbors
1 teáskanál mustár
1 bagett

Elkészítése:
A tojást tíz percig főzzük, lehűtjük, hidegen megtisztítjuk, és kockára vágjuk. Lereszeljük a sajtot, a sonkát és az uborkát apró kockákra vágjuk, a kapribogyót finomra aprítjuk. A vajat a krémsajttal és a fűszerekkel habosra keverjük, mustárral ízesítjük. A krémet összekeverjük a felaprított hozzávalókkal. Hosszában kettévágjuk a bagettet, megtöltjük és összecsukjuk. Hűtjük vagy alufóliába csavarva sütjük. Vastag szeletekben tálaljuk. A megtöltött kenyeret tegyük egy órára hűtőbe, és csak ezután szeleteljük. Ha sütőbe tesszük, akkor még melegen vágjuk fel, és azonnal tálaljuk. Próbálja ki , Önnek melyik ízlik jobban.
Vegyes saláta, pl. fejes saláta, hagyma- és paprikakarikákkal, szójaszószban megforgatva, hideg sör (akár alkoholmentes) illik hozzá.

További kenyérreceptek

Piskótatekercs

Hozzávalók:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
1 sütőpor
citromhéj
1 evőkanál víz

Elkészítése:
A szokásos módon piskótát sütünk. A kész piskótát még forrón sütőpapír segítségével feltekerjük. Hűlés után óvatosan széttekerjük, megkenjük lekvárral és visszatekerjük.
A tetejét megszórjuk porcukorral és felszeleteljük.

Paradicsomsaláta

Hozzávalók:
paradicsom,
ecet,
salátaolaj

Elkészítése:
Erre nagyon alkalmas a gömbölyű, sima, húsos piros paradicsom. Megmosás után szép, vékony szeletekre vágjuk és a salátás tálba rakjuk szépen elrendezve soronként, minden sort kissé megsózva, aztán ízlés szerint vízzel gyengített ecettel és finom salátaolajjal leöntjük, hogy az egészet érje. Lehet zöldpaprikával vegyítve is készíteni és aki szereti, még néhány szép egész vékony karikára vágott vöröshagymát is rakhat közéje.