Bográcsos csirkepaprikás

Hozzávalók:
1,5 kg burgonya,
1 nagyobb csirke,
1 nagy szál lángolt kolbász ( vagy nem nagyon száraz füstölt kolbász)
5 pár virsli,
1 kg zöldpaprika,
6 dl tejföl,
25 dkg paradicsom,
1 kg vegyes leveszöltség,
15 dkg füstölt szalonna,
3 dl száraz vörös bor,
3 nagy fej vöröshagyma,
5 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál piros füszerpaprika,
3 evőkanál Vegeta ételizasitő,
1 púpozott mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só.

Elkészítése:
Az apróra vágott fűstőlt szalonnát a bogrács aljába rakjuk.
A csirkét kis darabokra vágjuk, mint amikor paprikás csirkét késtitünk.
A húsdarabokat megsózzuk. A kolbász bőrét lehúzzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. A virsli bőrét is lehúzzuk. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát,valamint a megmosott paradicsomot karikára vágjuk, a megtisztitott borgonyát kockára vágjuk.
A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, a zöltséget tisztotás után kis hasábokra apritjuk.

A bográcsot a parázsra rakjuk, és a szalonna zsirját kiolvasztjuk. Kveregetés közben beleszórjuk a pirospaprikát, és azonnal (hogy ne éghessenmeg) meglocsoljuk 3 evőkanál vizzel. Összekeverjük, és a következő sorrendben tesszük a bográcsba az étel hozzávalóit:
előszőr a hagymakarikákat, a csirkehúsdarabokat, a füstölt kolbászt, majd a zöldpaprikát, a zöltséget. Hagyjuk, hogy a parázson néhány percig erősen süljön a
bográcsban rakott nyersanyag, majd annyi vízzel őntjük fel, amennyi 2 ujjnyival lepi el a zöltséges húst.

Az ételizesitővel, a törött borssal és a zúzott fokhagymával
megfűszerezzük, és kb. egy órán keresztül főzzük.
Ezután hozzáadjuk a burgonyát, és egyűtt puhára főzzük az egészet.
Amikor a burgonya is egészen megpuhult, csak akkor öntjük
bele a bort és tesszük bele a paradicsomot és a virsliket.
Izlés szerint megsózzuk.
Jól összeforraljuk, végül a tejfölt belekeverve már csak forráspontig melegitjük.

Nincsenek megjegyzések: