Birkapaprikás

Hozzávalók:
1,5 kg csontos birkahús,
1 db tisztított birkafej,
1 db tisztított birkanyelv,
1 db tisztított birkaszív,
10 dkg zsír,
20 dkg vöröshagyma,
15 g édes-nemes fűszerpaprika,
10 g só,
5 g fokhagyma,
15 dkg zöldpaprika,
10 dkg paradicsom,
5 dkg hegyes zöldpaprika

Elkészítése:
A birkahúst kicsontozzuk, a megtisztított belsőségekkel együtt nagyobb kockákra, a vöröshagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot pedig apró kockákra vágjuk. A bográcsot gondosan kikenjük zsírral, majd rétegezve belerakjuk a birkacsontot, a birkahúst, a belsőségeket és végül a birkafejet. Minden rétegre arányosan rakunk a vöröshagymából, a zöldpaprikából és a paradicsomból.
Meghintjük sóval, rászórjuk a fűszerpaprikát és az összezúzott fokhagymát.
Felöntjük vízzel, hogy ellepje a rétegezett hozzávalókat, majd fedő alatt lassan főzzük. A birkapaprikást - igen lassan - addig kell főzni, amíg a megkóstolt lé szinte a szájpadlásunkhoz ragasztja a nyelvünket. Ez legalább 4-5 órás szertartásszerű tevékenység. A birkapaprikást nem szabad megkeverni, mert a hús, és a többi alkotóelem összetörik. A bográcsot csak forgatni szabad. A birkapaprikáshoz friss kenyeret vagy tarhonyát, esetleg sós burgonyát kínálunk.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Hogyan kell tisztíteni a birka fejet? állitolag birka láb is nagyon finom (ha tudnám hogy kell tisztitani szőrtől!) Közelkeleten sok helyen külön étterm van a birkaláb-fej-pacalt együt különleges recep szerinti ételekre.

F.K.
karimdr@gmail.com

janosgarai írta...

"Genezis" A kuktás kivitel igen tetszetős.