Vadkacsa 1892-es szakácskönyvből

Elkészítése:
Vagy három vadkacsát tisztítsunk meg szépen a tollától, - minden tolltokot szedjünk ki belõle, - forrázzuk le, és a melle alatt vágjuk fel; máját zuzáját a belétõl tisztítsuk meg és tegyük bele a szárnyába.
Egy lábasba tegyünk egy tojásnyi zsírt. Ha forró a zsír, tegyük bele a kacsákat, a melyeket szalonna szeletekkel boritsunk be és fél pohár eczetet öntsünk alá. A kacsára tegyünk egy fej apróra vágott vereshagymát, egy kávés kanál borsot és egy babér levelet is.
Fedjük be és pároljuk többször megforgatva egy óráig, hogy minden oldala megpuhuljon, akkor vegyük ki a lábasból és tegyük szalonna-szeletekkel együtt tepsibe.
A levét szürjük szitán által a kacsára és gyors tüzön piritsuk negyed óráig; ügyeljünk, hogy el ne száradjon.
Tálaláskor vagdaljuk fel szépen és rakjuk össze hosszu tálban. A szalonna szeleteket piritott kenyér darabkákra tegyük és azzal köritsük a tál szélét; czitrom-szeleteket is adhatunk mellé.

Nincsenek megjegyzések: