Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
5 dkg élesztő,
5 dkg cukor,
1 dl tej,
10 dkg olvasztott vaj,
1 tojás,
1-1 kávéskanál szerecsendió,
só,
ízlés szerint zöldségpürék,
1 dl meleg víz.
Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukros, meleg vízben 15 percig kelesztjük. Nagyobb méretű tálba öntjük a cukrot, a tejet, az olvasztott vajat, a szerecsendiót, a sót, a tojást és a zöldségpürét, a liszt felével először összekeverjük. Majd a többi lisztet hozzáadjuk a megkelt élesztővel. A tészta állománya közepes keménységű legyen. Addig dagasztjuk, amíg a felülete fényes és sima nem lesz. Ezután bekenjük olvasztott vajjal, és letakarva meleg helyre tesszük. Kb. 1-1,5 órán át kelni hagyjuk. Ha kész, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint alakítjuk. Zsírozott, lisztezett formába helyezzük, vajjal megkenjük, 30-40 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben lassan, 60-80 percen keresztül sütjük.
További kenyérreceptek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése