Hozzávalók:
4 dl (kb. 25 dkg) rozsliszt,
4 dl (17-18 dkg) zabpehely,
1 kiskanál só,
7 dl víz,
3 evőkanál méz,
5 dkg élesztő,
8-9 dl (kb. 45 dkg) finom- vagy kenyérliszt
a nyújtáshoz: liszt
a tepsi kikenéséhez: olaj
Elkészítése:
A rozslisztet meg a zabpelyhet összekeverjük, megsózzuk, majd 6 dl forrásban levő vízbe szórjuk. A tűzről lehúzzuk, megvárjuk amíg szobahőmérsékletűre hűl. A maradék vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne, és az élesztőt belemorzsoljuk. Mindezeket a finomliszttel együtt 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva 1 órán át pihentetjük. Utána belisztezett deszkára borítjuk, hengerré formáljuk és 24 egyenlő részre vágjuk. Zsemle formájúra gömbölyítjük, majd kikent tepsire egymás mellé rakjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 15 percig sütjük.
További kenyérreceptek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése