Sajtos barna kenyér

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
10 dkg Graham-liszt,
10 dkg búzacsíra,
5 dkg élesztő,
3 evőkanál méz,
4 dl 3:1 arányú tej:víz keverék,
1,5 dkg só,
kevés vaj,
10 dkg reszelt sajt,
1 kávéskanál őrölt kömény.

Elkészítése:
Az élesztőt mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A liszteket nagyobb méretű tálba szitáljuk; összekeverjük a búzacsírával, a sóval, a sajttal és az őrölt köménymaggal. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre, és a megmaradt tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. A dagasztást akkor fejezzük be, amikor a tészta felülete már sima és hólyagos. Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjük, azután a lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, összetekerjük, hengert képezünk belőle. Ezután kizsírozott, lisztezett formákba helyezzük, 45-50 percig kelesztjük, majd olvasztott vajjal bekenjük, és előmelegített, közepesen meleg sütőbe tesszük. A sütési idő kb. 40-50 perc. Ha köményt nem tettünk a tésztába, akkor megszórhatjuk darált mogyoróval, amit előzőleg szezámmag őrleménnyel összekevertünk. A különböző ízesítőkkel jellegzetes aromájú kenyereket kapunk.

További kenyérreceptek

Nincsenek megjegyzések: