Pita kenyér

Hozzávalók:
3 ek. száraz élesztõ,
1 teáskanál porcukor,
3 1/2 dl meleg víz,
1 kg kenyérliszt,
2 teáskanál só,
6 ek. olvasztott vaj (kb. 12 kenyérhez szükséges mennyiség)

Elkészítés:
Kb. 2 dl vízben feloldjuk a cukrot és az élesztõt, lefedjük és meleg helyen 15 percig állni hagyjuk. A sót belekeverjük a lisztbe, mélyedést formázunk a közepére és belelöntük az élesztõs keveréket, a maradék vizet és az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg ragadós tésztát kapunk. Lisztezett deszkára tesszük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy simává és puha állagúvá tudjuk gyúrni. Letakarjuk és meleg helyen másfél órát kelesztjük. Újra átgyúrjuk, és megint 20 percig pihentetjük. 12 egyenlõ részre osztjuk, és nem túl szorosan, kilisztezett sütõlemezekre tesszük, majd újabb fél órán át pihentetjük, kicsit ellapítjuk, formázzuk. A sütõt elõmelegítjük 240 C fokra, 3-5 percre a sütõbe tesszük a kenyereket (megdagadnak), majd a középsõ sütõrácsra helyezzük õket, ahol további 5 percig sütjük, míg barnulni nem kezdenek. Melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: