Hozzávalók:
50 dkg rozsliszt,
50 dkg búzaliszt,
5 dkg élesztő,
2 dkg cukor,
2 dl napraforgóolaj,
3-4 dl tej,
4 dkg só,
5 dkg vöröshagyma,
1-1 kávéskanál petrezselyem, bazsalikom, őrölt kömény, majoránna, koriander.
Elkészítése:
Az élesztőt cukros langyos tejben 10-15 percig kelesztjük. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olajat, a megkelt élesztőt, és tejjel az egészet tésztává gyúrjuk. 45-50 percig meleg helyen kelesztjük. Közben a fűszereket ízlés szerint összeállítjuk és összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük és két részre osztjuk. Az egyik részt félretesszük, a másik részt összedolgozzuk a fűszerekkel. Ezután a fűszeres tésztából rudat formálunk. A tészta másik felét kinyújtjuk és beletekerjük a fűszeres tésztát, és az egészből egy hosszabb veknit formálunk (ezzel elkerülhető, hogy a fűszerek megégjenek). Az így elkészített tésztát kilisztezett tepsibe helyezzük és 30 percig pihentetjük. Ez idő letelte után a tésztát tejjel bekenjük, és előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük.
További kenyérreceptek
1 megjegyzés:
Megmondom őszintén csak kenyérsütőben próbáltam rozsos kenyeret sütni, de egyszer sem sikerült. A fűszeres rozscipó receptjét vadászom, de még nem találtam meg.
Megjegyzés küldése