Reform gyümölcskenyér

Hozzávalók 30-35 szelethez:
150 g mogyoró
100 g tisztitott, natúr pisztácia
250 g aszalt füge
250 g kimagozott aszalt szilva
250 g aszalt sárgabarack
75 g citronát, 75 g oranzsát
250 g mazsola, 1/2 dl rum
2 evőkanál méz, 4 tojás
125 g teljes kiőrlésű liszt, 1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 csipet só
2 evőkanál zsemlemorzsa, diónyi vaj/margarin

Elkészítése:
A mogyorót serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül kissé megpiritjuk, nyeles fémszűrőbe tesszük, még melegen ledörzsöljük a héját, egészben hagyjuk. A pisztáciát 5 percre forró vízbe dobjuk, héját lepattintjuk, konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. A fügét, a szilvát és a sárgabarackot vékony csíkokra vágjuk, a citronátot, az oranzsátot és a mazsolát finomra vágjuk. Mély tálba tesszük, meglocsoljuk a rummal lefedjük, fél órát érleljük vele. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A mézet felmelegítjük, hogy jó híg legyen. A tojásokat kissé felverjük. A lisztet összekeverjük a fahéjjal, a szegfűszeggel, a sóval és a zsemlemorzsával.
Az aszaltgyümölcs-keverékhez adjuk a mogyorót, a pisztáciát, a mézet és a felvert tojásokat. Megszórjuk a lisztkeverékkel és fakanállal jól összedolgozzuk (maszatos-mázgás massza lesz, nem kell megijedni.). Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal, vagy kibéleljük sütőpapírral egy
1,7-1,8 l űrtartalmú, négyszögletes sütőformát, beleszedjük-simítjuk a masszát és középső bordamagasságra állított rácson 45-50 percig sütjük - ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával betakarjuk.
A formában hagyjuk 10 percig hűlni, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk egészen kihűlni. Fogyasztáskor 1/2 cm vékony szeletekre vágjuk, tálra rendezzük, cukrozott cseresznyével, kandírozott narancsszeletkékkel, mézespuszedlival vagy egyéb karácsonyi finomsággal díszitjük, tetejét megszórhatjuk vanilíás, fahéjas vagy mézeskalácsfűszerrel ízesített porcukorral. Alufóliába csomagolva tároljuk. Hüvös helyen akár egy hónapig is eláll.

Nincsenek megjegyzések: