Hozzávalók (egy 30 cm hosszú 2 liter térfogatú sütőformához):
A tésztához:
15 dkg margarin,
10 dkg mazsola,
10 dkg cukrozott citromhéj,
2 evőkanál rum,
27,5 dkg porcukor,
fél teáskanál reszelt citromhéj,
9 db tojás,
27,5 dkg liszt,
Margarin a sütőforma kikenéséhez.
A bevonathoz:
20 dkg citromlekvár vagy narancsdzsem,
20 dkg nyers marcipánmassza,
5 dkg porcukor,
7,5 dkg cukrozott citromhéj,
1 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez.
Elkészítése:
A mazsolát, a cukrozott citromhéjat rumba áztatjuk, lefedjük, és egy éjszakán át, hagyjuk, hogy a rum jól átjárja. A margarint 10 dkg porcukorral és a reszelt citromhéjjal felhabosítjuk, amíg a cukor feloldódik. A szétválasztott tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és tovább habosítjuk. A lisztet a lecsepegtetett mazsolával és a cukrozott citromhéjjal összekeverjük. A tojásfehérjét a maradék porcukorral kemény habbá felverjük, egyharmadát a margarinos tojáskrémhez adjuk. A maradék fehérjehabot és a liszt-gyümölcskeveréket váltakozva a margarinos krémhez keverjük. A tésztát a margarinnal kikent sütőformába töltjük, és előmelegített sütőben 175 °C-on kb. 70 percig sütjük, majd a formából kivéve lehűtjük. A citromlekvárt áttörjük, hogy teljesen sima állagot kapjunk, majd ezzel (vagy a narancsdzsemmel) megkenjük a kalács külső felületét. A nyers marcipánmasszát porcukorral átgyúrjuk, majd két fólia között kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és bevonjuk a kalács teljes felületét. A tetejét aprított cukrozott citromhéjdarabokkal díszítjük, majd megszórjuk porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése