Mézeskalács

Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg margarin
3 egész tojás
3 dl méz
egy csipet só
egy tojásfehérje és kb. 6 evőkanál kristálycukor a díszítéshez

Elkészítése:
A tojás valamint a méz kivételével az alapanyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint. Ezután hozzáadjuk a mézet és a tojásokat, és alaposan összegyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen túlságos lágy, mert így a forma sütéskor deformálódik, sőt, még lukacsos is lesz.

Egy deszkát beszórunk bőségesen liszttel, a tésztából vágunk egy kisebb darabot és 2-3 milliméteresre nyújtjuk. Kiszaggatjuk a formákkal, majd vékonyan kimargarinozott és kilisztezett tepsibe tesszük. A sütő közepesen forró legyen, figyeljünk oda, mert a mézeskalács gyorsan megsül. A következő adagnál nem szükséges újra margarinozni a tepsit, elég csak kilisztezni.

Díszítés:

Egy tojásfehérjéhez hozzáadunk egy csipet sót, majd kemény habbá verjük. Ehhez keverünk 6-7 kanál cukrot.

A már kisült formákat díszíthetjük habnyomóval, de bátran felhasználhatunk egyéb anyagokat is a díszítéshez: pl. színes cukorkákat, zizit, franciadrazsét. A zizit és a drazsét sütés előtt nyomjuk a süteménybe.

Nincsenek megjegyzések: