Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg lencse
1 kis fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
1-2 babérlevél, füstölt szalonna bőre,
2 dkg zsír,
pirospaprika, liszt, cukor,
1 evőkanál 20%-os ecet vagy citromlé
Elkészítése:
A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem.
A lencsét (amit kiválogattam, megmostam) a hagyma másik felével felengedem másfél liter vízzel, beleteszem a szalonnabőrt és a babért, teszek bele egy kávéskanál kristálycukrot és egy késhegynyi szódabikarbónát, és fedő alatt puhára főzöm.
Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsíron zsemleszínűre pirítok 1-2 evőkanál lisztet, belekeverem a reszelt hagymát és fokhagymát egy csipet pirospaprikával, majd felöntöm 1 dl hideg vízzel és jól elkeverem a tűzről lehúzva. Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon, megsózom és leveszem a tűzről.
Kevés ecettel vagy citromlével ízesíthetjük.
Tipp: Szilveszteri lencsesaláta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése