Cukrozott görögdinnyehéj

Hozzávalók:
1 kg kemény húsú görögdinnye zöld héja,
1 kg kristálycukor,
1 nagy, vékonyhéjú citrom,
2-3 evőkanál erős ecet.

Elkészítése:
A dinnyehéjat gondosan megmossuk, és külső, méregzöld héját vékonyan lehámozzuk. A visszamaradt zöldes, mintegy jó egyujjnyi vastag rész alkalmas a csemege készítéséhez. A piros dinnyehúst vágjuk le róla, merttönkreteheti az egészet! A dinnyehéjat tetszés szerint apró kockákra vagy félujjnyi csíkokra aprítjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Beleöntjük az ecetet, és felforraljuk. A forrástól számított öt percig főzzük, ezután a héjat leszűrjük, és tiszta, hideg vízbe tesszük. 10 percnyi áztatás után szitán lecsöpögtetjük. Ha megszikkadt, lemérjük. Azonos súlyú kristálycukrot és kilogrammonként 2 dl vizet forralunk, majd belecsavarjuk a citromlevet. Beletesszük az előfőzött dinnyehéjat, és addig főzzük, amíg az összes lé el nem fő, és a dinnyehéj üvegessé nem válik. Még forrón apró üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk másnapig.

Megjegyzés: Akkor érdemes eltenni, ha amúgy is vásárolunk görögdinnyét. Ha a dinnye elfogyasztása után nem érünk rá azonnal befőzni, akkor a meghámozott és letisztított dinnyehéjat tegyük tiszta, hideg vízbe, fedjük le.
Hűtőszekrényben 2-3 napig is tárolhatjuk, azonban a vizet naponta cseréljük rajta. A cukrozott görögdinnyehéj ugyanúgy használható, mint a narancshéj.

Nincsenek megjegyzések: