Hozzávalók (4-5 személyre):
8 zsenge karalábé (leveleivel együtt),
400 g darált sertéshús,
80 g főtt rizs,
1 tojás,
1 nagy csokor petrezselyem,
só,
bors,
30 g vaj,
40 g liszt,
2 dl tejszín vagy tejföl,
fél l húsleves kockából.
Elkészítése:
A karalábét meghámozzuk, kivájjuk – a gyökér felöli részén. A nagyobb levelekből néhányat félreteszünk – ui. a maradék tölteléket majd ezekbe göngyöljük bele - , a zsenge, belső leveleket megmossuk vékony
csíkokra vágjuk.
A húst összedolgozzuk a tojással a finomra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint sóval, erőteljesen borsozzuk, végül hozzáadjuk a rizst. A kivájt karalábékat és a leveleket lazán megtöltjük.
A karalábévájadékot egy nagyobb lábas aljára szórjuk, a tetejére leültetjük a megtöltött karalábékat, közéjük szórjuk a csíkokra vágott zsenge leveleket, aláöntjük a húslevest, forrásig havítjük , majd fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.
A megpuhult karalábékat (a levélgönygyölegekkel óvatosan bánjunk, könnyen szétesnek!)
Szitakanállal kiemeljük a léből, azt vajon világosra megpirított liszttel berántjuk, hozzáadunk 1,5 dl vizet és a tejszínt vagy a tejfölt, jól kiforraljuk. Visszatesszük a főzelékbe a karalábékat, és még egyszer felforraljuk.
Vágott petrezselyemmel meghinve tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése