Aranygaluska

Hozzávalók - 10 személyre: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 3-4 db tojássárga, 4 dkg vaj, só, 2 kanál cukor, kb. 3 dl tej vagy víz. Töltelék: 15 dkg dió, 10 dkg cukor.

Elkészítése: Kávéskanálnyi cukorral édesített 1 dl tejbe bemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy puha, folyó galuskatésztát nyerjünk. Liszttel hintve, ruhával letakarjuk s langyos helyen ezt a kovász kétszeresére kelesztjük (10-15 perc). Majd hozzáadjuk a többi anyagot. A vajat habosra keverve egyenként a tojássárgákkal, a szükséges tejet langyosan úgy, hogy puha galuskatésztánk legyen. A jól kidagasztott tészta tetejét és alját liszttel meghintjük és letakarva langyos helyen újra kelesztjük, ismét kétszer akkorára. Liszttel hintett gyúródeszkára öntve tenyerünkkel ujjnyi vastagra lapítjuk s langyos zsírba mártott kis pogácsaszaggatóval úgy szaggatjuk ki, hogy rongya, leesett része semmi se maradjon. A sarkocskákat is húzzuk bele a szaggatóba. A tésztát zsírral kikent formába rakjuk le soronként. Szórjunk közben darált dióval elkevert cukrot. Legfelül tészta legyen. Kelesszük a tésztát a formában, míg kétszerakkora, 10 percig előmelegített sütőben, középső bordán, alsó takaréklángon sütjük 30 percig, majd vízcsepplángon 10-15 percig. A tálra borított süteményt takarjuk le pár percre tiszta ruhával, hogy a visszacsapódó gőzben piros héja kissé meggyengüljön. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk két villával, mert csak tépni szabad.

Nincsenek megjegyzések: